Olin koirien kanssa marraskuun alussa TOKO-kokeissa Vantaalla, mutta koska ei tullut tuoreeltaan kirjoiteltua asioita ylös, niin nytpä olen unohtanut varmaan suurimman osan... Yritän jotain kaivaa muistin lokeroista ja Helvin suorituksesta voi aloittaa. Paikalla makaaminen kahden minuutin ajan ryhmässä meni niin, että Helvi haukkui pari kertaa kun annoin käskyn mennä maahan ja sitten se nousi liian aikaisin perusasentoon; arvosana 7. Yksilöliikkeet aloitti ruutu eli lähettäminen määrätylle paikalle, maahanmeno ja luoksetulo. Helvi meni ruutuun vasemmasta sivusta, maahan meneminen vaati kaksi käskyä ja siihen tuli vielä haukahdus. Luulin, että ruutuun pitää mennä etureunasta ja kuvittelin liikkeen menneen nollille, mutta arvosteluun tuli 5,5. Tämän jälkeen tehtiin seuraaminen, joka minun mielestäni oli suurimmaksi osaksi ihan OK, mutta koska saimme siitä vain 6,5 niin jotain vikaa siellä on ollut. Ohjattu noutaminen tuotti pisteiksi 7, siinä olisi pitänyt olla parempi valmisteleva osuus eli seuruu + pysähdys merkille, mutta haukahdusta lukuun ottamatta itse noutaminen ja liikkeen loppuosa meni hyvin. Ensimmäisen osion viimeisenä olisi pitänyt tehdä kaukokäskyt (järjestys istu-seiso-maahan-istu-seiso-maahan), mutta Helvi nollasi sen liikkeen tehden liian vähän vaihtoja. Ensimmäistä kertaa kokeessa käytettiin elektronista taulua osoittamaan asennon vaihdot ja 3 sekuntia on vain liian vähän aikaa Helville!

Toinen osio alkoi jäävillä liikkeillä, joista L-kaavioon oli tuomari valinnut istumisen ja seisomisen. En ymmärrä miksi tämä on Helville niin vaikea, koska kyllä se on alemmissa luokissa tehnyt hyvin jäävät liikkeet... Nyt ei tullut pisteitä, mutta en muista mitä siellä kävi. Helvi ei ehkä istunut ja seisomisessa varmaan kääntyi mennessäni sen taakse. Metallisen noutokapulan noudosta esteen yli hypäten tuli 10. Luoksetulon pysäytyksessä Helvi pysähtyi valumisen jälkeen vasta toisella käskyllä. Viimeisessä liikkeessä eli tunnistusnoudossa Helvi muistaakseni tökki kuonollaan palikoita, kunnes toi oikean. Luoksetulosta arvosanaksi tuli 5 ja tunnistusnoudosta 6. Yhteensä pisteitä tuli 164,5 eli ei tulosta. Harmi sinänsä, että emme onnistu kokeissa, kun teknisesti Helvi osaa liikkeet, mutta vire/motivaatio ei kanna ja luonteenpiirteet vähän vaikeuttavat suorituksia. Tarkoitan tällä Helvin pehmeyttä (huonoja muistoja minun koejännittämisestäni) ja haukkumista, joka osittain johtuu epävarmuudesta, osittain jostain muusta ilmoittelun tarpeesta (Helvi ottaa aina vaan häiriötä liikkeenohjaajasta silloin kun liikkuri tulee minun lähelleni).

Helvi osallistui vain aamukokeen voittajaluokkaan, mutta Hildan olin ilmoittanut sekä aamu- että iltakokeeseen. Molemmissa kokeissa liikejärjestys oli sotkettu eli ei tehty samassa järjestyksessä kuin sääntökirjassa. Minuutin paikkamakuu kyllä aloitti kummatkin kokeet ja toisessa Hilda sekä meni maahan että nousi perusasentoon vieruskaverin käskyillä, toisessa nousi perusasentoon liian aikaisin ja maahan menoon piti antaa toinen käsky... Toisesta arvosana 6 ja toisesta 7. Molemmissa kokeissa yksilösuoritukset aloitettiin luoksetulolla ja aamulla siitä Hildalle 10, illalla 9,5. Taisi olla vino loppuperusasento jälkimmäisessä. Aamukokeessa tämän jälkeen ohjelmassa oli hyppy, iltakokeessa kauko-ohjaus. Hypystä Hilda sai 9,5 (vino loppuperusasento), kaukokäskyistä 10 - hienoa, koska tämä liike oli epäonnistunut kahdessa kokeessa! Sitten suoritettiin noutoesineen pito, josta kahdesti täysi 10. Aamukokeen liikkeestä maahanmenossa annoin taas tahtomattani vartaloavun ja arvosana laski 9. Iltakokeessa tässä kohden tehtiin seuraaminen ja siitä tuomari rokotti yhden pisteen pois, kun siinä oli yksi herpaantuminen, jossa Hilda nuuhki maata ja perusasento pysähdyksessä meni pieleen. Aamukokeessa seuraaminen meni oikein hyvin ja saimme siitä 10. Iltakokeessa keskityin liikkeestä maahanmenossa siihen, että en liikuta kroppaani mitenkään muuten kuin jatkamalla normaalisti kävelyä ja onnistuinkin, arvosana 10. Aamukokeen päätti kaukokäskyt ja iltakokeen estehyppy, molemmista Hildalle 10. 

Kokonaisvaikutuksesta saimme aamulla 10 ja illalla 9. Iltakokeen tuomari sanoi, että olin kovin totinen. Totesi hän myös, että tunnen itse koirani varmasti parhaiten ja tiedän, voiko sitä innostaa liikkeiden välillä kovinkaan paljoa. Niinpä, ei Hildaa voi tässä vaiheessa juuri nostattaa, kun se on jo valmiiksi siinä hilkulla, ettei mene sähläämiseksi. Loppupisteet molemmista kokeista lähes samat: 180 & 181,5 ja nämä oikeuttivat ALO1-tuloksiin kunniapalkinnoilla :) Aamukokeessa Hilda oli luokkansa paras, tuomari kehui niin kovasti siinä palkintojenjaossa, että alkoi melkein hävettää - hän sanoi muun muassa, että ne, jotka eivät nähneet tämän koiran suoritusta, menettivät paljon. Iltakokeessa Hildan sijoitus oli toinen ja sain sille koulutustunnuksen TK1. Videon iltakokeesta kuvasi joku järjestävän seuran (Hakunilan Seudun Koiraharrastajat) toimitsijoista: https://youtu.be/yH04OdWCGIY