Toiveenani on yhdistää kahden minulle niin tärkeän ja rakkaan koiran suvut eli pentusuunnitelma on:

Kuuluisa Hiphei Hurrikaani & Kuuluisa Hertta-Akka 

Haluaisin yhdistää siis Helvin ja Hildan suvut ja kun Huurun isän isä Nemunas Grafika on oman edesmenneen Helvini (Neris Grafika) veli ja Hertta on Hildan tytär, niin näin saisin näitä linjoja jatkumaan yhdessä. Sukusiitos-% tässä yhdistelmässä on viidellä sukupolvella laskettuna 1,95 ja sen tekee Hildan emän esiintyminen sekä Huurun että Hertan sukutaulussa; Huurulla neljännessä polvessa ja Hertalla kolmannessa polvessa. Kyseinen koira on edelleen elossa virkeänä ja hyvävointisena 12-vuotiaana Hildan kasvattajalla. Sukutaulu suunnitellulla pentueella ei ole täynnä harvinaisuuksia, mutta ei mitään ihan yleisimmästä päästä olevia linjojakaan. Enkä voi väittää tuntevani sukua kuin omia taskujani, koska ainoastaan Huuru ja Hertta ovat Suomessa syntyneitä ja siitä taaksepäin on tuontikoiria (toki tarpeeksi kauas kun mennään, niin näkyy muutama suomalainenkin nimi), mutta sen tiedän, ettei mitään erityisiä luurankoja ole kaapeissa.

Aloitetaan kuitenkin yhdistelmän tiedossani olevilla riskeillä. Huurun pentuesisaruksista on tutkittu 7/10 ja kaksi on sulkeutunut jalostuksen ulkopuolelle kakkosen kyynärpäiden takia ja yksi olkanivelten takia. Kahdella muullakin on jotain muutoksia olkanivelissä, koska ne ovat saaneet lausunnoksi tulkinnanvaraisen. Vastaavasti kuitenkin myös kolmella terveet olkanivelet. Nämä olka-asiat oletan tulevan emän takaa, kun siellä on nöffejä sukutaulussa ja nöffeillä esiintyy OC:tä yleisesti, mutta kyynärnivelet tulivat ns. puun takaa. Kaikki nuo ikävät tulokset tulivat täytenä yllätyksenä, koska koirat eivät ole oireilleet mikä on tietenkin hyvä juttu. Huomionarvoista tässä on se, että lansuilta tutkitaan olkaniveliä erittäin vähän vielä tällä hetkellä eli mitä todennäköisimmin jalostukseen käytetään vielä useita vuosia tulevaisuudessakin koiria, joiden olkanivelten terveydestä ei ole mitään tietoa. Joskus vaan tieto lisää vähän tuskaa, mutta parempi kuitenkin on tutkia kuin ummistaa silmät. Hertan pentuesisaruksista on tutkittu 9/11 ja kaikilla on 0-kyynärät, joten toivon tämän tasoittavan riskejä. Samoin Hertan pentuesisaruksilla on tutkittu olkaniveliä viideltä koiralta ja ne ovat kaikki olleet terveitä. Hertalla ja sen veljellä on lausuttu selästä spondyloosin 1-aste, loput seitsemän terveitä ja Huuru sekä kaikki muutkin tutkitut seitsemän sisarusta ovat selästä saaneet SP0. Purennan osalta laitan sormet ristiin ja toivon parasta. Hertan sisarusparvessa on alapurentaa ja pieniä hampaita, Huurulla on toinen alakulmuri liian tiukasti ikenen reunassa kiinni. Samoja vikoja osapuolilla ei kuitenkaan siis ole suussa. Tässä tuli käytyä lähisuvun asiat läpi, mutta laitetaan nyt erikseen vielä näiden kyseisten jalostukseen suunniteltujen koirayksilöiden omat terveystutkimustulokset:

Kuuluisa Hiphei Hurrikaani "Huuru" lonkat A/A, kyynärät 0/1, selän spondyloosi SP0 (normaali), välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali), nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali), olkanivelen osteokondroosi terve, silmät terveet, sydän terve, polvet 0/0 (normaali)

Kuuluisa Hertta-Akka "Hertta" lonkat A/A, kyynärät 0/0, selän spondyloosi SP1 (lievä), välimuotoinen lanne-ristinikama LTV0 (normaali), nikamien epämuotoisuus VA0 (normaali), olkanivelen osteokondroosi terve, silmät terveet, sydän terve, polvet 0/0 (normaali)

Jos olisin koirilleni teettänyt vain ja ainoastaan pakolliset terveystutkimukset, niin ne olisivat lonkat A/A ja kyynärät 0/0 & 0/1. Olen kuitenkin halunnut tutkia koirat perinpohjaisesti, jotta voin seistä yhdistelmieni takana 100% parhaan saatavilla olevan tiedon mukaan. Huuru ja Hertta ovat perusterveitä, niillä ei ole ruoka-ainerajoituksia, iho-ongelmia tms. immuunijärjestelmään liittyviä häiriöitä. 

Rakenteeltaan molemmat ovat terverakenteisia ja tasoittavat toistensa pieniä puutteita. Molemmat liikkuvat hyvin, pitkällä askeleella ja hyvällä draivilla tehokkaasti. On raajakorkeutta, on luustoa, on selvät sukupuolileimat ja kauniit landseerin päät, tilavuutta rungossa, ok kulmaukset ja suorat eturaajat. Värityksessä molemmilla on reilusti mustia värimerkkejä eikä juurikaan nokisuutta. Näyttelyissä on käyty sen verran, että Huuru valioitui juniorimuotovalioksi ja sitten FI & NO MVA, Hertta taas junnuvalio Liettuasta sekä FI & EE & LV MVA. 

Rakennekuvat molemmista, valokuvaaja Anna Nygård:

Kuuluisa%20Hiphei%20Hurrikaani3.jpg

Kuuluisa%20Hertta-Akka4.jpg

Hertan ravi näyttelyssä (kuva: Mirka Siljander)

394560368_10229194875754952_780426680240

Huuru ja Hertta ovat molemmat aktiivisia harrastuskoiria landseerin mittapuulla tarkasteltuna. Rodunomaisessa kokeessa eli vesipelastuksessa kummatkin ovat suorittaneet alokasluokan Suomessa ja myös Virossa. Huuru suoriutui alokasluokasta hienosti suoraan kahdella ensimmäisellä koekäynnillä, Hertalla meni ensimmäinen kisakesä harjoitellessa, mutta seuraavana kesänä sekin sai kahdella koekäynnillä ykköstulokset plus alo-luokan rotumestaruuden. Avoin luokka on työn alla molempien osalta. Huuru on käynyt nosework-kokeessa haistelemassa, Hertta on haistellut verijälkeä ja siirtynyt siinä voittajaluokkaan. Hertta on suorittanut rally-tokon alokasluokan saaden koulutustunnuksen RTK1. 

Molemmilla on MH-luonnekuvaus käytynä ja sen sekä arkihavaintojen perusteella molemmat ovat ihmisystävällisiä ja avoimia, luoksepäästäviä landseereja. Hertta on monia kertoja ollut vetämässä lapsia kärryillä ja samalla rapsuteltavana ja se on toiminut tässä todella nätisti ollen rauhallinen ja super ystävällinen. Huurulla ja Hertalla on jonkin verran halua leikkiä vetoleikkejä sekä suuri saalisvietti, molemmat ovat päässeet juoksemaan vieheen perässä ja ovat syttyneet siitä suuresti. Hertasta on pakko sanoa tässä yhteydessä, että se on aivan todella nopea koira - aiemmin pidin Hildaa nopeana, mutta Hertta on vielä potenssiin 3. Kumpikin koira osaa rauhoittua hyvin, kun mitään toimintaa ei ole tarjolla. MH-kuvauksen perusteella Hertta oli utelias ja itsenäinen selvittämään pelottavia asioita, Huuru turvautui ohjaajan tukeen enemmän. Laukauksiin suhtautumisessa Huuru osoitti pelkoa MH-kuvauksessa, mutta normaalielämässä se ei ole osoittanut paukkuarkuutta. Hertta ei reagoi laukauksiin pelokkaasti, se on tullut esiin MH-kuvauksen lisäksi myös MEJÄ-kokeissa, joihin sisältyy haulikolla ammuttu laukauksensietotesti.

Pariskunta on kasvanut yhdessä ja ovat säännöllisesti tekemisissä ja vaikuttaa jopa siltä, että ne ovat toisensa valinneet :) Tässä muutamia sekalaisia yhteiskuvia elämän varrelta:

Virossa vepe-kokeessa junnuikäisinä, alokasluokka läpäisty (kuva: Mihkel Rikas)

IMG-20220709-WA0007.jpg

Tuorein yhteiskuva syksyltä (kuva: Suvi Ruotsalainen)

IMG-20230819-WA0001.jpg

Keväisen peltojuoksun jälkeen istuskelua

20230414_133732.jpg

messarin voittajanäyttelyssä kasvattajaryhmässä (kuva: Ingrid Pakats)

20221202_HelsinkiWinner_DSC00793_Kuuluis

Jos kiinnostuit suunnitelmistani, ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan! 

marika.koski (at) hotmail.com tai 050 322 9183