Osallistuin Lappeenrannan Palveluskoirayhdistyksen järjestämään TOKO-kokeeseen Helvin kanssa. Yhdistyksellä on hieno tekonurmipohjainen halli nykyään, viimeksi kun olen siellä käynyt, järjestettiin koe Citymarketin parkkihallissa. Tuloksen suhteen minulla ei ollut mitään odotuksia, olihan kyseessä ensimmäinen starttimme avoimessa luokassa ja kaiken lisäksi en ollut harjoitellut Helvin kanssa niin paljon kuin ajattelin harjoittelevani, kun kokeeseen ilmoittauduin. Avoimessa luokassa oli vain neljä koirakkoa.

Paikalla makaaminen suoritettiin ensimmäisenä ja ohjaajat poistuivat hallin ulko-ovesta nurkan taakse. Helvi sai paikalla makaamisesta 10 eli ei mitään huomautettavaa. Suoritusnumeromme oli 2, joten oma vuoro koitti pian. Seuraaminen vapaana meni sangen hyvin, arvosana 9. Itse huomasin, että käännökset oikealle olivat vähän väljät. Liikkeestä maahanmenossa Helvi haukahti kun annoin maahanmenokäskyn, siitä arvosana 9. Liikkeestä maahanmenon jälkeen tehtiin poikkeuksellisesti liikkeestä seisominen, yleensä näiden liikkeiden välissä on luoksetulo, mutta liikkeenohjaaja halusi tämän näin päin. Helvi teki pysähdyksen hyvin, mutta kun menin koiran taakse, Helvi kääntyi paikallaan 90 astetta ja tämä laski arvosanan 8:aan. 

Luoksetulon pysäytystä emme ole harjoitelleet kuin vasta vähän aikaa ja tiesin, ettei se ole ollenkaan varmalla pohjalla. Helvi lähti laukalla, mutta eihän se pysähtynyt tarpeeksi nopeasti, pysähtyi kuitenkin. Siitä sivulle vähän huolimattomaan perusasentoon ja arvosana 6. Noutaminen meni 7 arvoisesti, Helvi poimi kyllä noutokapulan ihan nätisti (treeneissä se on tupannut "hyökkäämään" sen kimppuun) mutta palautus ei ollut hyvä: Helvi leikitteli kapulalla pyöritellen sitä suussaan ja kaartoi niin kaukana minusta, että annoin lisäkäskyn. Sitten se toi sen sivulle ja luovutus OK.  

Kauko-ohjauksessa koiran pakka hajosi. Liikkeenohjaaja meni suoraan koiran taakse ihan lähelle koiraa ja siitähän sitten Helvi innostui... Kun olin jättänyt sen ja poistunut eteen ja olisi ensimmäinen asennonvaihdos pitänyt suorittaa, niin Helvi vain katseli liikkuria. Vasta kolmannella istu-käskyllä se nousi. Muut asennonvaihdokset Helvi teki ekoilla käskyillä, mutta haukahteli välissä ja jokaisessa vaihdoksessa se kiertyi enemmän ja enemmän takanaan olevaan liikkuriin päin. Ihme, että arvosanaksi jäi edes se 5. Lisäksi itse saatoin toimia vähän väärin, kun liikkuri näytti maahan-kylttiä, kun minusta vuorossa oli istuminen ja päinvastoin; käskytin siis sen mukaan, missä asennossa Helvi oli ja mihin sen tuli vaihtaa, vaikka kyltissä luki muuta. En tiedä, olisiko minun pitänyt ns. jättää välistä joku asennonvaihto, että olisin saanut kiinni liikkurin kyltinvaihtojen rytmistä. Tästä katastrofista sitten viimeiseen liikeeseen eli hyppyyn. Koira ei kasannut itseään ja jouduin pitämään sitä vähän pannasta kiinni, ettei olisi kieppunut liikkurin tai tuomarin ympärillä. No hypyn Helvi teki, mutta ei mennyt istumaan esteen takana, vaan haisteli jotain. Toistettuani istu-käskyn, Helvi suoritti paluuhypyn sivulle tullen. Tuomari sanoi, että ei se aivan jojo-hyppy ollut ja antoi 5. Kokonaisvaikutuksesta saimme 7, koska koira haukahteli ja otin siitä kiinni. Lopputulos 146 pistettä ja AVO-2. Lisää treeniä vaan ja tämä oli kuitenkin hyvää kokemusta kilpailemisesta.