Landseeryhdistys järjesti Muuramessa luonnetestin ja ilmoitin Hildan sinne nyt hetimiten sen saavutettua testi-iän (2 v.) koska ensinnäkin halusin sen tiedon, mitä luonnetesti tarjoaa ja koska minusta koira oli siihen valmis. Alkuhaastattelun jälkeen Hilda sai tervehtiä tuomaria ja sen se tekikin; myös hyppäämällä tuomaria vasten. "Luoksetunkevuus" laitettiin osittain nuoren iän piikkiin ja kaiken kaikkiaan koira todettiin hyväntahtoiseksi, luoksepäästäväksi ja avoimeksi (+3). 

065.jpg

Taistelutahdon testaamisessa Hilda oli lähinnä menossa mukana, otti suuhun leluja, mutta kunnon vetoleikkiä tuomarin kanssa ei oikeastaan syntynyt. Hieman minun kanssani sitten nähtiin ihan vetämistäkin. Unohdin sanoa alkujutustelussa, että Hildalta on poistettu kolme isoa poskihammasta - se vaikuttaa sen puruotteeseen ym. Kokonaisuudessaan taisteluhaluksi arvioitiin kuitenkin +2b, kohtuullisen pieni. 

Seuraavaksi siirryttiin tarkastelemaan toimintakykyä uhan alla eli katselemaan lähestyvää kelkkaa. Hilda seurasi kelkan lähestymistä hyvin tarkkaavaisena, haukkui sitä ja muutaman terävän pakoreaktion vuoksi tuomari ei tehnyt kelkalla uhkailevia sivuttais- ym. liikkeitä, vaan veti sen tasaisen rauhallisesti viereemme. Pysähtynyttä kelkkaa Hilda kävi katsomassa oikeastaan heti ilman apuja ja pienellä tutkiskelulla selvitti itselleen, ettei kyseessä ole mikään vaarallinen hökötys. Ravistus päälle ja kelkka oli hyvin pitkälti unohdettu. 

080.jpg

Toinen toimintakykyä erityisesti mittaava osio on pimeä huone, jossa ei ole varsinaisesti mitään ulkoisesti tuotettua uhkaa. Hilda ei tainnut oikein käsittää, mitä pimeässä huoneessa pitäisi tehdä, mutta mielestäni hämäryys tai alustan vaihtelut eivät olleet sille ongelma. Parilla yskäisy-avulla se tuli minun luokseni. Toimintakyvyn kokonaisarvosana oli +1b kohtuullisen pieni.

Puolustushalua katsottiin toisen tuomarin suorittamalla hyökkäyksellä, jota Hilda ei tainnut hyökkäyksenä ollenkaan ottaa. Tai ainakaan minkäänlaista aggressiivista vastinetta se ei esittänyt. Toisaalta ei se esittänyt pelkoakaan, vaan lähinnä oli taas mukana menossa ja kiinnostunut hyökkääjästä kovasti, mutta täysin ystävällisessä mielessä ja olisi hyppinyt syliin jos hihnaa ei olisi ollut estämässä. Näin ollen se hyväksyi hyökkääjän muitta mutkitta tämän lopetettua uhkaamisen. Puolustushaluksi tuomarit arvioivat +1 pieni, syystä että se kuitenkin pysytteli minun vierelläni lähes hyökkäyksen loppuun saakka. 

091.jpg

092.jpg

094.jpg

Koiran muistia eli kovuutta testataan luonnetestissä nostamalla haalari yhtäkkiä suoraan koiran eteen sen kulkureitille. Koira ei saa jäädä heti sen jälkeen tutustumaan haalariin, vaan ideana on nimenomaan ottaa koira nopeasti pois tilanteesta ja pienen hetken jälkeen viedä se uudestaan samaan paikkaan. Hilda säikähti haalaria ja teki napakan väistöliikkeen ja vähän matkan päässä suoritetun pyörähdyksen jälkeen käveli aika muina koirina haalarin ohitse ja vielä eri puolelta minun kanssani. Myöhemmin tutustumisessa haalariin se kävi sitä nuuhkimassa ikään kuin siinä ei olisi ollut mitään ihmeellistä. Kovuudessa Hilda poikkeaa täysin aiemmista lansuistani ja sai arvioinnikseen +1 hieman pehmeä. Tuomari sanoi sen olevan enemmän kallellaan kohtuullisen kovaan, ei missään tapauksessa pehmeään suuntaan. 

100.jpg

102.jpg

Haalarilta siirryttiin suoraan tarkastelemaan temperamenttia eli koiran vilkkautta, jonka erikoiskokeena toimii koiran perään laskettava rämisevä tynnyri. Tynnyri ei ollut kovin rämisevä, mutta kyllä se väistöliikkeen Hildassa sai aikaiseksi. Mitään pidempiä houkutteluita tynnyriin tutustumiseksi Hilda ei tarvinnut ja se vehje oli sangen nopeasti kuitattu. Temperamentin arvioksi Hildalle annettiin +3 vilkas eli huomaa kyllä ympäristön tapahtumat, mutta reaktiot ovat ns. oikein mitoitettuja ja koira tottuu ympäristöönsä nopeasti.  

103.jpg

107.jpg

Itsensä puolustamisen erikoiskokeessa (terävyys) Hildan olo oli epämukava jo siitä syystä, että jätin sen lyhyeen ketjuun seinään kiinni. Tuomarin uhatessa koiraa epämukavuus vain lisääntyi eikä laimeaa uhkaa enempää Hildaan kohdistettu, mikä on minusta erinomainen juttu. Jo tällä tuli ilmi, että arvosanaksi tuli +1b, koira ei osoita lainkaan terävyyttä. Eipä tarvitse miettiä todellakaan, että Hilda ottaisi jotain ympäristönsä asioita uhkana ja alkaisi käyttäytyä aggressiivisesti.

Viimeisenä kuunneltiin laukauksia sekä liikkeessä että pysähdyksissä. Hildan korvat ja ryhti vähän nousivat merkiksi, että paukut oli kuultu, mutta ei muuta reaktiota ja näin ollen Hilda on laukausvarma. Hermorakennetta tarkastellaan koko testin läpi ja Hilda kulki osakokeesta toiseen sen suurempaa kuormaa keräämättä, omana itsenään ja palautui helposti ja nopeasti osioiden välillä. Arvosana hermorakenteelle oli +1a hieman rauhaton. Kaiken kaikkiaan jokainen osio oli plussalla ja yhteispisteitä 170! Hienoa, että Hilda tuntuu olevan oikein tervepäinen ja jopa henkisesti suht vahva ja tasapainoinen :) Kuvat luonnetestistä otti Kaisa Heikkerö ja Kaisan kuvaama reilun vartin mittainen video Hildan toiminnasta löytyy tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=d7WIuEDb7ps&feature=youtu.be