Suomen Landseeryhdistys palkitsi kevätkokouksessaan vuoden 2017 parhaita landseereja viime viikon lauantaina. Helvi sai Vetrein Veteraani -palkinnon :) Lisäksi Harrastuskaveri-kisassa ja Kaunein Narttu -kisassa Helvin sijoitus oli 2. molemmissa. Tuloksiin lasketaan Suomessa käytyjä näyttely- ja koetuloksia; niitä Helville kertyi näyttelyiden lisäksi rally-tokosta, tokosta ja vepestä.

 29366222_10213896073814465_4944743960384

Näyttävä pokaali ja tyylikkäät kunniakirjat! Lisäksi minua muistettiin kymmenvuotisesta Landseer-lehden toimittajan urastani mukilla, johon oli painettu ekan ja viimeisen toimittamani lehden kansikuvat - hyvin keksitty idea :) 

Kevätkokouksen yhteyteen oli järjestetty tottelevaisuuskoulutusta, johon osallistuin molempien koirien kanssa. Helvin kanssa harjoittelin rally-tehtäviä ja hain kouluttajalta vinkkejä sujuvuuden saavuttamiseksi muutamassa tehtävässä plus varmuutta siitä, saanko ohjata niin kuin ohjaan. Hildan aiheiksi olin valinnut seuraamisen käännökset ja eteen istumaan tulemisen luoksetulossa. Bonuksena ehdimme vielä katsomaan noutokapulan pitämistä ja edestä sivulle siirtymistä. Kouluttajana toimi Virve Hepoaho ja oli oikein toimiva täsmäkoulutus!

Jäin Hausjärvelle Kaisan & Eevan omistamalle Erkylän koululle yöksi, koska olin saanut H&H-tiimille koepaikat sunnuntaille Forssaan. Jännä paikka, Hildalle tavoitteena koulutustunnus ja Helvin ensimmäinen startti rallyn voittajaluokassa! Alokasluokan rata oli tällainen:

20180318_132659.jpg

Ensimmäinen kyltti OK, toisella tehtävällä tuomari rokotti yhden pisteen pois kontrollin puutteesta. Hildan ilmeisesti katsottiin nojaavan tai häiritsevän kulkemistani. Kolmoskyltillä Hildalle iski syyhy :D Se istui ja meni maahan hyvin, mutta sitten oli pakko rapsuttaa kaulaa sen aikaa, kun kiersin ympäri. Virhepisteitä ei kuitenkaan tullut ja Hilda lähtikin siitä liikkeelle silloin kun piti. Saksalaisesta täyskäännöksestä tuli virhepiste epätarkasti suoritetusta tehtävästä. Olen yrittänyt videolta zoomailla, mikä tekee käännöksestä epätarkan. En oikein keksi muuta vaihtoehtoa, kuin että käännyn liian nopeasti ja koira jää aavistuksen jälkeen. Juosten tehdyssä käännöksessä oikealle tuli myös kontrollin puute, varmaankin taas Hildan osumisesta minuun. Muuten rytmin muutokset kävelystä juoksuun ja juoksusta takaisin kävelyyn sujuivat hyvin. Kasikyltillä, missä koiran piti tulla eteen istumaan ja siitä oikean kautta perusasentoon, virhepiste tuli taas kontrollin puutteesta. Itse vähentäisin ennemmin vinoudesta, mutta en olekaan tuomari ;) Vinousvirhe tuli sitten seuraavalla kyltillä, jossa piti tehdä täyskäännös oikean kautta. Emme olleet täysin yhdenaikaisia koiran kanssa. 

Vasemman kautta ympäri pyöriminen kelpasi ilman pistevähennyksiä, mutta seuraavassa käännöksessä menetimme taas yhden pisteen vinoudesta. En purnaa, en vaan ajatellut arvostelun olevan alokasluokassa näin tiukkaa! Toki tuomari oli varmasti yhtä tiukka kaikille kisaajille arvostelussaan. Toiseksi viimeisessä tehtävässä ei virheitä ja huomioin, että Hilda ei pompahtanut tällä kertaa edestä vasemman kautta perusasentoon siirtyessään - tätä harjoittelimme edellispäiväisessä koulutuksessa ja sain Virveltä yhden huomion, joka ehkä sitten auttoi heti. Viimeiseksi tehdystä pujottelusta ei vähennetty Hildalta mitään pisteitä, minusta se olisi voinut ihan yhtä hyvin saada kontrollin puutteesta ja vinoudesta tässä virhepisteitä, kun kerran sai muissakin käännöksissä. No mutta, tässä video ja joku tarkempi osaa varmaan arvioida paremmin :) https://www.youtube.com/watch?v=kSo5aBsSBqw 

Jäi meille jonkun verran pisteitä kuitenkin, ihan tarpeeksi koulutustunnukseen RTK1! 96 pistettä ja sillä sijoittui toiseksi. Tuomarin kommentit lomakkeessa: Todella hieno rata, koiralla hyvä kontakti ja hienot käännökset. 

29315239_10213896095174999_5385523435927

Hyvä Hilda, ensimmäinen koulutustunnus plakkarissa! (kuva: Forssan Palveluskoirat ry)

Helvin kanssa siis kokeiltiin ensimmäistä kertaa VOI-luokkaa ilman mitään odotuksia, koska olen sen kanssa harjoitellut VOI-liikkeitä vasta tämän vuoden alusta ja silloinkin itsekseni suht harvakseltaan enkä varsinkaan ratatreeniä. Rata oli sopiva, siellä ei ollut meille vaikeimpia liikkeitä, esim. puolenvaihtoa jalkojen välistä. 

20180318_105046.jpg

Pyörähdys heti aluksi piti uusia ja näin on käynyt jossain avoimen luokan kokeessakin, olin oikeastaan jo varautunut, ettei se suju heti kättelyssä. Toisella kyltillä vähennettiin piste vinoudesta, kun olimme eriaikaisia käännöksessä, ja epätarkasti suoritetusta tehtävästä myös -1, mutta tästä en osaa sen tarkemmin sanoa. Kaksi saksalaista täyskäännöstä perätysten sujui hyvin, mutta seuraamispuolta vaihtava molemmat oikeaan -täyskäännös teki kolme virhepistettä epätarkasti suoritetusta tehtävästä ja käsittääkseni -3 tulee silloin, kun koira suorittaa tehtävän epätarkasti. Seuraava kyltti suoritettiinkin sitten koira oikealla puolella ja se oli istu, maahan ja ohjaaja kiertää koiran ympäri. Helvi teki oikein, mutta minä jäin liian lähelle kylttiä enkä mahtunut kiertämään koiraa astumatta kyltin yli. Siitä vähennettiin ohjaajavirheestä yksi piste. Käännös oikealle (koira oikealla) meni hyväksyttävästi, seuraaminen kyllä väljeni mutta se tapahtui matkalla seuraavalle kyltille. 

Suurin yksittäinen virhe sattui vähän yllättäen kyltillä, jossa koira menee liikkeestä maahan ohjaajan oikealla puolella. Helvi siis nousi ensin istumaan, vaikka olisi pitänyt lähteä suoraan liikkeelle ja tästä johtuen kyseessä oli väärin suoritettu tehtävä -10. Sen ylösnousu näyttää videolla jonkun verran vaivalloiselta, joten tulihan minulle mieleen, että pystyykö se ylipäätään enää lähtemään suoraan maasta liikkeelle... Testasin kotona mennään-käskyllä ja kyllä se silloin ainakin lähti suoraan maasta, joten ehkä vika oli käyttämässäni sivu-käskyssä, joka periaatteessa tarkoittaa tuossa tilanteessa perusasentoon nousemista. Oli kiva, että kahdeksannen kyltin hässäkkäliike hyväksyttiin ilman virhepisteitä, vaikka Helvi olikin vähän vino edessä istumisessa. Siinä siis koira tulee oikealla seuraamisesta ohjaajan eteen istumaan ja sitten kiertää takakautta takaisin oikealle puolelle perusasentoon. Seuraava kylttikin sujui ilman vähennyksiä, siinä suoritettiin puolta vaihtava täyskäännös molempien kääntyessa vasemmalle. Ympyrä vasemman kautta oli taas vino käännös ja epätarkasti suoritettu tehtävä. Istu-käännös vasemmalle-istu meni OK ja olisin kuvitellut, että sitä seurannut hyppy olisi helppoa peruskauraa, mutta Helvi ei meinannut tajuta hypätä, niin tein ohjaajavirheen pysähtyessäni ja koiralle tuomittiin puutteellisesta yhteistyöstä myös -3. Olisi varmaan pitänyt antaa käsky aiemmin, jotta Helvi olisi orientoitunut eteenpäin.

270 asteen käännös oikealle meni hyvin. Itse taisin mokata liikkeestä seisomisessa siinä, että menin liian pitkälle. Eli ohjaajavirheestä vähennettiin yksi piste, luultavasti väärästä suorituspaikasta. Houkutuksessa Helvi teki kontrollin puutteesta yhden virhepisteen ja minä tein kolme virhepistettä pysähtyessäni kesken liikkeen (näytti siltä, ettei Helvi ollut kunnolla mukana, vaan jäisi haistelemaan maata). Kontrollin puute tuli siitä, kun kartiota kiertäessä otimme vähän osumaa koiran kanssa. Viimeinen tehtäväkyltti oli 270 käännös oikealle ja siinä vielä vähennettiin yksi piste vinoudesta. Maalin jälkeen koira piti kytkeä ja siirtyä käytösruutuun suorittamaan paikallaoloa. Tähän kokeeseen oli liikkeeksi valittu edessä istuminen kahden minuutin ajan. Se sujui Helviltä ongelmitta, vaikka en ollut ikinä harjoitellut radan jälkeen tehtävää paikallaoloa. Itse en tajunnut lähteä pois käytösruudusta ennen kuin tuomari sanoi, että pitäisi poistua, jotta seuraava koira voi tulla ruutuun :D Tuosta toiminnasta olisi varmaan voinut periaatteessa vähentää pisteitä - itse sieltä pitäisi osata mennä pois, kun rataa suorittanut koira on kytkettynä maalissa - mutta ehkä ensikertalainen sai anteeksi tämän. Tulen varmasti muistamaan asian jatkossa ;) Tuomari kommentoi, että hyvä ja rauhallinen rata, mutta vähensi yleisvaikutelmasta yhden pisteen. Helvi oli vanhasta muistista hieman "koejähmeä", mutta ei kovin paha, kun en itse jännittänyt. Kaikkiaan pisteitä jäi 66 eli ei hyväksyttyä tulosta, koska 70 p. on raja. Tässä linkki videoon ja todella toivon kommentteja osaavammilta! https://www.youtube.com/watch?v=_TLO4PfTHpI (videoiden kuvaamisesta kiitos järjestäjän Forssan Palveluskoirat ry:n toimihenkilöille)