Lahden talviryhmis on lähes poikkeuksetta ollut Helville suosiollinen näyttely: viisi kertaa olemme siellä pyörähtäneet kehässä ja kerran on tullut ERI2, muutoin sijoituksia kolmen parhaan nartun joukossa. Tämä vuosi alkoikin sitten komeasti, kun Helvi oli VSP! Tuomari Hannele Jokisilta veti varsin tiukkaa linjaa, koko skaala oli arvosteluissa käytössä eli hyvää ja tyydyttävää jaettiin myös. Olin niin yllättynyt Helvin menestyksestä, etten valitettavasti huomannut pyytää ketään ottamaan ROP/VSP-valokuvaa tuomarin kanssa, se olisi ollut mukava muisto... Kaikki tapahtui jotenkin mukamas niin äkkiä, vaikka monta rundia kehää juostiinkin. Siinä vaiheessa vaan ei oma pää ehtinyt enää mukaan, kun valioluokan sijoitukset jaettiin - olin nimittäin omassa mielessäni sijoittanut Helvin toisen valioluokan nartun taakse - mutta tuomari sanoi sijoituksia osoittaessaan, että Helvi kantoi itsensä liikkeessä paremmin. Ja oli muuten ensimmäinen tuomari, joka kysyi laatuarvostelun aluksi, että onko koiralta poistettu kohtu ja vastaessani myöntävästi totesi, että sehän se turkin tuollaiseksi tekee. Tässä vielä arvostelu kokonaisuudessaan: Reipasluontoinen vankka narttu. Hyvä nartun pää, jossa riittävä vahvuus. Sopusuhtaiset kulmaukset. Hyvä eturinta. Voimakas oikean mallinen runko. Vankka luusto. Runsas turkki. Liikkuu kinnerahtaasti takaa, sivusta hyvin.

Pekun kanssa kävin Univetissa kontrollikäynnillä. Trocoxil-lääkitys on ollut käytössä puoli vuotta ja nyt oli aika katsoa verikokeista, onko lääke vaikuttanut maksa- tai munuaisarvoihin. Myös pieni verenkuva ja proteiiniarvot katsottiin samalla. Arvot olivat kaikki normaaleja, paitsi alat-maksa-arvo aavistuksen koholla. Mutta koska normaali vaihteluväli on 10 - 100 ja Pekulla se oli 106, niin tästä ei ole syytä olla huolissaan. Neljän viikon tauko Trocoxilista pidetään nyt valmistajan suosituksen mukaisesti ja sitten lääkitystä voi jatkaa.

Pienen joulutauon jälkeen TOKO- ja hakutreenit ovat jatkuneet. Haussa yritän tehdä vaihtelevia harjoituksia painottaen joka treenissä jotain tiettyä asiaa. Viimeksi teimme ylisyvän alueen; tarkoitus oli, että pistot olisivat noin 70 m syviä, mutta allekirjoittanut vietti aluetta tehdessä sen verran oikealle, että toinen takakulma oli lähempänä sataa metriä. Helvi ei ensimmäisellä lähetyksellä irronnut tarpeeksi kauas, mutta onneksi toisella lähetyksellä meni hienosti syvälle ja suht suoraankin. Tokon parissa tähtäämme kokeisiin vasta syksyllä. TOKO-säännöt nimittäin muuttuvat elokuun alusta alkaen ja pidän nyt järkevämpänä sitä, että opetan voittajaluokkaa Helville uusilla liikkeillä, koska ei se ehtisi oppia niin luotettavasti vanhoja liikkeitä, että saisimme ykköstuloksen ennen sääntömuutosta (etenkin kun kesällä olemme taas toko-tauolla). Sitä paitsi olen aika innoissani uusista säännöistä! Paikalla makaamisen aika on lyhentynyt uusissa säännöissä puolella ja on tulevaisuudessa vain 2 min, mutta koirat laitetaan maahan ja vastaavasti nostetaan sivulle vuorotellen ja liikkeen aikana liikkuri aiheuttaa häiriötä vaikkapa pujottelemalla koirien ympäri. Seuraamiseen ei tule vielä voittajaluokassa sivuaskelia tai paikallaan käännöksiä, sen sijaan lyhyt 5-8 askeleen peruuttaminen suoraan taaksepäin kuuluu seuraamiseen ja vanhastaan jo siinä olleet käännökset eri nopeuksissa.

Pelkän liikkeestä istumisen tilalle on tullut liike, jossa suoritetaan 2/3 jäävistä liikkeistä eli istumisesta, seisomisesta tai maahanmenosta tuomari valitsee kaksi ja jättöjen välillä on seuraamista sekä käännös. Luoksetulo tullaan tulevaisuudessa voittajaluokassa suorittamaan siten kuin nykyisin avoimessa luokassa; koira pysäytetään ainoastaan seisomaan nykyisen seisomisen + maahanmenon sijaan. Ruutu eli lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno pysyy suunnilleen samana, tosin uusilla säännöillä loppuosuudessa seuraamiseen kutsuttaessa ruutu jää aina ohjaajan vasemmalle sivulle. Puisen noutokapulan hyppynouto jää pois ja niin käy myös metalliesineen tasamaanoudolle, sillä nämä yhdistetään metalliesineen hyppynoudoksi. Uutena liikkeenä voittajaluokkaan tulee myös ohjattu nouto, joka on helpotettu versio entisestä EVL-ohjatusta noudosta. Tunnari pysyy käsittääkseni hyvin pitkälti samanlaisena kuin nykyisin, samoin kauko-ohjaus. Kaikissa näissä on vielä hiomista ja ohjattua noutoa olen vasta alkanut harjoittelemaan, mutta ei mitään mahdottoman vaikean tuntuista liikettä ole tulossa. Kaukokäskyissä on varmaankin Helvin kanssa eniten tekemistä, ainakin nyt siltä tuntuu, mutta hiljaa hyvä tulee.