Niin koitti päivä, että oli mentävä Hildan kanssa kokeilemaan, miten tottelevaisuuskokeessa sujuu avoin luokka. Edellisestä toko-kokeesta olikin vuosi vierähtänyt... Espooseen menin kisaamaan, tuomarina Susanna Berghäll. Suoritukset alkoivat ryhmäliikkeellä, joka avoimessa luokassa on minuutin mittainen paikalla istuminen. Tämä sujui oppikirjan mukaan ja arvosana siis 10. Vein Hildan autoon odottamaan omaa vuoroa, koska hallissa ei käytännössä ollut ollenkaan odotustilaa. Yksilösuoritusten liikejärjestys oli sotkettu ja ensimmäisenä tehtävänä oli merkin kiertäminen. Hilda bongasi merkkinä käytetyn puolipallon hallin peränurkasta ja juoksi sinne. Johtuiko merkin muodosta, siihen osuvasta kattovalon heijastuksesta vai mistä lie, mutta muutama muukin koira kävi merkin katsomassa. Hilda otti merkin suuhunkin, mutta tuli sentään kutsustani pois sieltä. Kierto meni kuitenkin nollille. Sitten suoritettiin estehyppy, josta Hilda sai 10, vaikka sen perusasento oli minun mielestäni aavistuksen vino liikkeen lopussa. Itse asiassa Hildan olisi pitänyt tulla eteen istumaan eikä suoraan sivulle, mutta nyt koira päätti näin. Kolmantena liikkeenä oli ruutu eli virallisesti lähettäminen määrätylle paikalle ja maahanmeno. Liikkeenohjaaja toimi ehkä vähän ajattelemattomasti, kun vei Hildan siirtämän merkin takaisin paikalleen silloin, kun menimme ruutu-liikkeen lähtöpaikalle. Niinpä Hilda suuntasi taas sinne merkille eikä ruutua löytynyt lisäkäskystäni huolimatta. Nolla tietenkin tuli - emme ole harjoitelleet tarpeeksi tällaisia häiriöitä, mutta ehkä ei vielä avoimessa luokassa olisi tarvinut tarpeettomasti tätä vaikeuttaa järjestäjän puolelta, koska näyttäähän tuollainen koiran näkökulmasta ihan siltä, että avustaja vie targetin paikoilleen ja siellä on koiralle jotain kivaa.

Liikkeestä seisominen meni ihan hyvin, hieman napakammin olisi voinut Hilda pysähtyä. Arvosana siitä 9,5. Kaukokäskyt eli istu-maahan-istu-maahan tuotti 9, enkä olisi itse antanut niin paljoa pisteitä. Toisella istumisella nimittäin Hilda pomppasi eteenpäin pitäen etujalat paikallaan liikuttaen takapäätä, vaikka sen pitäisi pitää takajalat paikoillaan ja liikuttaa etupäätä. Tuomari toki huomautti, että sekatekniikkaa tuli, mutta muuten hyvä. Luoksetulo meni muuten kivasti, mutta Hilda nuuskaisi maassa olevaa merkkiteippiä kiertäessään takaani perusasentoon ja perusasennosta tuli vähän vino. Häiriöharjoittelua siis edelleen tähänkin. Mutta olin iloinen, miten hyvin Hilda tuli eteen istumaan suoraan ja tarpeeksi tiiviisti, koska alokasluokassa vielä koira oli opetettu tulemaan suoraan sivulle. Luoksetulosta arvosanaksi tuli 9. Noutaminen oli ihan pohjanoteeraus Hildan osaamistasoon nähden. Odotus ok, vauhti kapulalle ok, kapulan nostaminen ok, palautusvauhti ok, mutta huolimaton kapulan pito ja ehkä palkattomuudesta johtuva kierrosten nouseminen aiheuttivat kapulan putoamisen lähes jalkojeni juuressa. Hilda nosti kapulan ja sitten alkoi kohdella sitä kaltoin. Eli luovutusasentoon tulemisessa paljon pureskelua. Ja tässäkin liikkeessä edestä perusasentoon siirtymisessä vino perusasento, muistetaanpa harjoitella. Noutoliike on vieläpä tärkein liike AVO:ssa, koska sen kerroin on 4 ja Hildalle jäi arvosanaksi vain 5. 

Toiseksi jääväksi liikkeeksi tuomari oli valinnut liikkeestä istumisen. Toinen vaihtoehto olisi ollut liikkeestä maahanmeno. Tämä sujui hienosti ja arvosanaksi tulikin 10. Viimeiseksi tehtiin seuraaminen ja Hilda sai 9,5. Olin tosi tyytyväinen! Peruutus olisi voinut olla sujuvampi. Kokonaisvaikutuksesta tuomari antoi meille 9. Kaiken kaikkiaan kahdesta nollasta huolimatta AVO2-tulos pisteillä 229. Kannatti käydä tsekkaamassa, mitä pitää treenata!

Videoista kiitos Anne Topralle. Seuraaminen on omana videonaan, muut yhdessä pötkössä.

https://youtu.be/tY6Im3uEro8

https://youtu.be/Wa7LCvAXEbA