Toisinaan sitä pääsee tai joutuu uusiin tilanteisiin, pois mukavuusalueelta ;) Näin tapahtui sunnuntaina, kun ekaa kertaa elämässäni osallistuin kahden koiran kanssa näyttelyyn. Onneksi Miia lähti mukaan, yksin olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, lähes mahdotonta. Lahden ryhmänäyttelyssä tuomaroi Hilkka Salohalla, joka ei ollut aiemmin Helviä arvostellutkaan. Hildalle näyttely oli ensimmäinen virallinen, se kun täytti junioriluokkaan vaaditun 9 kk tämän kuun alussa. Ensin siis Hildan kanssa kehään ja se seisoi paikoillaan suht nätisti, mutta voi ei kun tuomari kaivoi taskustaan vinkulelun! Mitään en ehtinyt tehdä, kun Hilda hyppäsi tuomaria päin havitellessaan lelua... Ja sitten pitkin lähteä ravaamaan kehää ympäri, niin eihän siitä mitään tullut. Koira hyppi ja pomppi, kääntyili miten sattui ihan villinä - ei montaa askelta normaalia ravia varmasti esittänyt. Tuloksena H ja arvostelu tällainen: Kooltaan ja mittasuhteiltaan oikea. Pää saa vielä kehittyä, mutta oikeat kallon ja kuonon mittasuhteet. Hyvä purenta ja korvat. Pyöreät silmät. Hieman lyhyt kaula. Puutteellinen eturinta ja kapea rintakehä. Niukat etukulmaukset, riittävät takakulmaukset. Ei parhaassa karvassa, väritys saisi olla puhtaampi, paljon mustia pilkkuja valkoisessa värissä. Liikkuu erittäin ahtaasti takaa, epävakaasti edestä, lyhyellä sivuaskeleella. Olen hyvin pitkälti samaa mieltä arvostelun kanssa, mutta ei kai se normaalisti NOIN huonosti liiku?! Kyllä, tarvitsemme paljon harjoitusta liikkeiden esittämiseen :)

Yksi nuorten luokan koira oli välissä, kunnes olikin jo Helvin vuoro. Yleensä Helvin kanssa on helppoa olla kehässä, mutta nyt se kuikuili Miiaa & Hildaa eikä olisi mielellään seisonut paikoillaan. Tuomari kuitenkin pystyi antamaan arvionsa ja Helvi oli ekassa veteraani-esiintymisessään ROP-VET ja lisäksi PN2! Tässä Helvin arvostelu: Kooltaan ja mittasuhteiltaan oikea. Ikäisekseen hyvin säilynyt veteraani. Hyvä purenta. Ilmettä häiritsevät vilkkuluomet. Hyvä kaula ja ylälinja. Riittävä eturinta ja runko. Hyvä luusto ja käpälät. Riittävät kulmaukset. Hyvä karvapeite. Melko paljon mustia pilkkuja valkoisessa. Liikkuu hieman kinnerahtaasti takaa, muuten hyvin.

Heti loppiaisen jälkeen aloitin Hildan kanssa uuden harrastuksen. Pääsin Kaakon Käyttökoirien uuteen treeniryhmään, jossa harjoittelemme EK:ta eli etsintäkoetta. Etsintäkoe on yksi palveluskoirien laji, jossa yhdistyy niin jäljestys kuin hakukin. EK:n osa-alueet kaiken kaikkiaan ovat tottelevaisuus, esineruutu, haku, jälki, tarkkuusetsintä ja pudotetun esineen nouto. Harjoiteltavaa siis riittää :) Ensimmäisellä kerralla tutustuimme pudotetun esineen noutoon ja se lähti liikkeelle ihan hyvin esinekiinnostuksen puolesta, mutta palautuspuolessa riittää näin aluksi hiottavaa :D Toisella kerralla lajina oli haku ja Hildalle tehtiin muutama peräänajo täyteen 50 m syvyyteen. Sinne se meni ihan tuosta noin vaan, hirveällä höökällä. Helvi sai myös etsiä kaksi maalimiestä; molemmat löytyivät vähän turhan helposti kahdella pistolla. Ilmaisut olivat todella hyvät! Varmaan tauko tehnyt terää...