Alun perin ajattelin, ettei Hilda enää kisaa rallyssa FI RTVA:n saavuttamisen jälkeen, mutta kun Landseeryhdistys järjesti lajissa ensimmäistä kertaa rotumestaruuskilpailut, niin tulihan sinne toki ilmoittauduttua. Ilmoitin jopa Hertankin, vaikka se ei ehkä ole ihan niin kisavalmis, kuin mitä voisi olla. Teknisesti Hertta osaa alokasluokan tehtävät luokan vaatimustasolla, mutta palkattomuudessa ja häiriöharjoittelussa on vielä paljon tekemistä. 

Rotumestaruudesta kisattiin tavallisen rally-kisan yhteydessä ja järjestävänä seurana toimi Pop Dog Ry. Kisapaikkana oli Jyväskylä, johon lähdin lauantaina 11.2. aamukuudelta ajelemaan ottaen Disan kyytiin Heinolasta. Alokasluokkaan oli tuomari Tytti Lintenhofer suunnitellut tällaisen radan:

ratapiirros%20ALO.jpg

Tosin kuvasta poiketen kyltti 6 ei ollut toista kertaa maahanmeno, vaan istu-maahan. Pidin Herttaa mahdollisimman pitkään hallissa, jotta se tottuisi toisiin koiriin ja uuteen paikkaan. Alokasluokka oli ensimmäisenä ja samaan aikaan oli toinen kisa samassa hallissa käynnissä. Odotin paljon voimakkaampaa reagointia vieraisiin koiriin, mutta Hertta käyttäytyikin hitsin hienosti! Kävin tammikuussa sen kanssa yleisessä koirakoulussa ja siitä oli näköjään selkeästi hyötyä. Koirakoulun eka ja toinen kerta olivat sellaisia, että Hertta lähinnä haukuskeli ja katseli toisia koiria, mutta kolmannella ja neljännellä kerralla se alkoi jo tarjota katsekontaktia ja perusasentoa. Aion jatkaa kevään aikana edelleen koirakoulussa käymistä häiriöharjoittelun takia. 

Tässä linkki videoon Hertan suorituksesta (kiitos videoinnista Disalle): https://youtu.be/eqHvNqSIvYw 

Täytyy todeta, että Hertta suoriutui paljon paremmin kuin mitä oletin! Talutin kiristyi ohjaajan ympäri kiertämisessä, ympyrässä vasemmalle ja kahdeksikossa sekä vinous tuli 270 asteen käännöksessä vasemmalle, mutta siinäpä ne virheet olivat. Jos käyttämäni talutin olisi ollut himpun pidempi, niin kiristymisiä ei olisi tullut, mutta tuli nyt mentyä sillä metrin tottishihnalla. Huomasin videolta, että joku koira haukkui hallissa suorituksemme aikana ja minusta on erityisen hienoa, ettei se näyttänyt vaikuttavan Hertan suoritukseen ollenkaan. 

Hertta%20tuloslomake.jpg

Pisteet 96/100 sijoittivat Hertan rotumestaruuskisassa hopeasijalle ja samoin kaikkien rotujen kesken sijoitus oli luokan toinen. Palkintoja kotiin viemisiksi siis tuplasti ;) Ylemmässä kuvassa ALO-luokan kolme parasta + tuomaripalkinnon saajat, alemmassa kuvassa kaikki alokasluokkaan osallistuneet landseerit, molemmat kuvat otti Elina Janhunen.

alo%20sijoittuneet.jpg

ALO%20lansut.jpg

Mestariluokka oli päivän viimeisenä, joten avoimen ja voittajaluokan ajan hengailimme hallilla eväitä syöden ja ihmisten kanssa jutellen, toki silmä tarkkana toisten lansujen suoritukset katsellen. Avoimessa luokassa ja voittajaluokassa kisasi kaksi landseeria kummassakin ja olipas mahtavaa nähdä Hildan pentu Kerttu ekassa VOI-kisassaan ja vielä rotumestarina :) Muutenkin oli todella mukavaa nähdä lansuja näissä merkeissä, tunnelma oli jotenkin ihan erityisen korkealla tänä historiallisena päivänä, kun ensimmäisiä rotumestaruuskisoja rally-tokossa pidettiin ja koirat olivat päteviä. Pitihän se perhepotretti saada, kuva: Elina Janhunen

rallyperhe.jpg

Hildan kanssa olin tehnyt muutaman ratatreenin ennen kisoja. Lintenhoferin mestariluokan rata tässä:

ratapiirros%20MES.jpg

Arvasin, että istu-askel vasemmalle-istu on meidän vaikeus. Mutta itse olin tyhmä ja uusin sen turhaan, koska toinen yritys oli ihan samanlainen eikä siitä tullut kuin yksi virhepiste vinoudesta. Kuutoskyltiltä tuli -1 epätarkkuudesta, Hilda oli vähän vinossa eikä suorituspaikka tainnut olla presiis oikea. Putkea jännitin vähän etukäteen, koska Hilda innostuu siitä aika paljon ja innostus oli nähtävillä jo siinä vaiheessa, kun se kuuli putken olevan radalla edeltävien parin koiran juostessa putken läpi - mutta pysyi se hanskassa eikä karannut putkeen :) 

Hilda%20tuloslomake.jpg

Taidot olivat edelleen Hildan hyppysissä ja varsin hienot pisteet 95/100; omasta mokastani huolimatta ns. valiotulos! Mestariluokassa kisasi kolme landseeria ja rotumestaruuden sai Hilda.

rotumestaruusmerkki.jpg

MES%20sijoituskuva.jpg

Palkintokuvan otti Disa Leppä, samoin videon Hildan suorituksesta: https://youtu.be/ZAg_y294KoE